Bezoek fort Eben-emael
Kom met ons mee het Fort van Eben-Emael bezoeken. Gedurende een rondleiding van van 2,5 uur door een gespecialiseerde gids maken we kennis met de geschiedenis van het Fort.
Na het bezoek aan het Fort hebben we ook nog een korte wandeling van circa 8 km gepland. En ook deze wandeling bevat nog een behoorlijke verrassing. Neem hiervoor zeker een hoofdlampje of zaklamp mee.
Praktisch
Waar
Rue du Fort 40, 4690 Eben-Emael / Bassenge
Wanneer
zondag 16 Maart 2025 - 9.15u
De rondleiding start om 9.30u stip dus tijdig aanwezig zijn is vereist!
Afstand van de aansluitende wandeling
8km
Deelname in de kosten
15€ per persoon
Inschrijven
Laat ons weten dat je erbij bent en schrijf je snel in via het formulier!
Inschrijven is verplicht!
Meer info
Fort Eben-Emael is een van de best bewaarde getuigenissen van WO2 in België en West-Europa. Op het dak van het fort begint op 10 mei 1940, WO2 voor België en West-Europa.
Met een bezoek aan Fort Eben-Emael ga ja terug in de tijd en beleef je een korte maar belangrijke tijdspanne van de Belgische geschiedenis.
Het militaire complex is ter verdediging van België tegen een eventuele aanval vanuit Nazi Duitsland gebouwd tussen 1932 en 1935. Het was de eerste verdedigingslijn aan het Albertkanaal en gelegen tussen de steden Luik en het Nederlandse Maastricht.
Het volledig ondergrondse fort is gebouwd in de Sint-Pietersberg, een heuvel van 65m hoog op de grens van België met Nederland. De totale oppervlakte van het militaire complex bedroeg in 1939, 75 ha, of +/- 150 voetbalvelden groot. Het was één van de grootste en het meest moderne fort.
De aanval op de ochtend van 10 mei 1940 is een complete verrassing. Het is de eerste gecombineerde luchtaanval met zweefvliegtuigen ter wereld. Een nieuw en geheim wapen, de holle lading, zorgt voor een ongekende explosieve kracht en doorboord staal en beton. De Belgische soldaten zijn kansloos.
Treed binnen in het fort
De lange gang van bijna 200m was de ‘appelgang’ voor de 1 200 soldaten in de ondergrondse kazerne. De kazerne is een kleine stad met een eigen krachtcentrale en beschikt over alle comfort: centrale verwarming, douches, keuken, ziekenboeg, … Vandaag is de kazerne volledig heringericht zoals in 1940.
Een impressionante trap maakt de verbinding tussen de kazerne, de leefruimte van de soldaten, en een gangenstelsel van 5 km lengte. Een labyrint aan gangen verbindt de commandopost met de 17 gevechtsbunkers. Een unicum in de militaire bouwkunde.
Het fort is gebouwd op 3 verdiepingen. De meeste bunkers liggen verspreid op het bovenplateau, 65 m boven het niveau van het Albertkanaal en tot 50 m boven de kazerne.
Er zijn 4 identieke artillerie kazematten met telkens 3 verdiepingen. Twee zijn volledig vernield bij de aanval. Een van de kanonnenkamers, waar de drie 75 mm snelvuurkanonnen nog steeds aanwezig zijn, kan bezocht worden.
Het tentoongestelde DFS-230 zweefvliegtuig is een origineel toestel. Elf van deze toestellen waren voorzien voor de aanval op het fort. Een risicovolle onderneming en een ongekende krachttoer. De Duitse paratroepers kregen voor de aanval pervitine, een amfetamine, toegediend.
Het fort beschikt over 3 te bezoeken artilleriekoepels. Twee hefkoepels in betonnen bunker met dubbel 75 mm geschut en een pantserkoepel met dubbel 120 mm geschut. De bepantsering in chroom-nikkelstaal is 59 cm dik. De 120 mm pantser artilleriekoepel, is technisch hoogstaand militair patrimonium en is de enige nog bestaande pantser artilleriekoepel met 120 mm kanonnen. Een bezoek aan deze koepels kan ook georganiseerd worden.