Wandeling Aywaille

Hiken door de oude steengroeves langs de Amblève

Zondag 3 april 2022, 9.30u

 

Spiro neemt ons mee op een prachtige hike van een kleine 20km met circa 560 hoogtemeters door en rond Aywaille. 

 

We spreken af om 9.30u op de parking van het station van Aywaille.

Aywaille is een levendig toeristisch stadje aan de Amblève. De hoofdstraat is een aaneensluiting van winkels en terrasjes. De omgeving is bezaaid met steengroeven. 

 

De drie groeven die op deze wandeling liggen, zijn niet meer in gebruik. Bijzonder indrukwekkend is de passage door de oude steengroeve Goiveux, een naar het zuiden gerichte verticale rotswand van meer dan 80 meter hoog. Deze groeve maakt tegenwoordig deel uit van het natuurreservaat Heid des Gattes dat de hoogste status van bescherming in ons land geniet. In 1991 vielen er grote stenen uit de oude steengroeve op de weg naast de Amblève en er dreigden nog meer en nog grotere rotsblokken naar beneden te donderen zodat de weg om veiligheidsredenen moest afgesloten worden. De gemeente Aywaille was vastberaden om deze weg die Aywaille met Remouchamps verbindt op de rechteroever van de Amblève terug te openen en wou de onstabiele rotsen dynamiteren. Deze plannen stuitten echter op hevig verzet van de vereniging die het geklasseerde natuurgebied beheert, ganse delen van het reservaat zouden verdwijnen en op deze rotsen groeit een look-plant die nergens anders ter wereld groeit. Dertig jaar na het sluiten van de straat zit de zaak anno 2021 nog steeds in een impasse. Er leven ook heel wat uitzonderlijke dieren op de Heid des Gattes: de slechtvalk en de oehoe maken hun nesten op de rotswanden en verschillende slangensoorten glijden tussen het steenpuin. Het natuurreservaat werd genoemd naar een kudde wilde geiten die hier al meer dan honderd jaar rondhangt. Ze balanceren op de meest duizelingwekkende paadjes en hebben het hier erg naar hun zin. De geiten werden een belangrijke schakel in het ecosysteem van het natuurreservaat. De kudde werd in 2019 door de gemeente Aywaille geadopteerd, zo wordt de gemeente eigenaar van de dieren en ze is zo verantwoordelijk voor de schade die de dieren aanbrengen aan de omliggende eigendommen.

 

Twee kasteelruïnes liggen op de route, Le Château de Vieuxjardin en Le Château d'EmbIéve. Een legende vertelt over Vieuxjardin, een prachtige versterkte burcht die hier ooit in de 10de eeuw stond. De kasteelheer raakte verliefd op een meisje. Zij wou echter maagd blijven en troostte de kasteelheer met een Lieve-Vrouwenbeeldje. De man was hierdoor zo ontgoocheld dat hij het beeldje in razernij stukgooide. Een hemelse bliksem sloeg hierop in en verwoestte het kasteel volledig. 

 

De ruïnes van het Chateau d'Embléve bevinden zich hoog boven de Ambléve op een bijzonder steile rots. Net kasteel wordt geassocieerd met de legendarische Vier Heemskinderen. Willem Van der Marck, het beruchte 'wilde zwijn van de Ardennen' uit de legendarische familie Van der Marck, ontvluchtte het vervloekte kasteel, het 'castel maudit.' Het geheel is beschermd sinds 1953.